04 februarie 2014

CITESTE ORASUL

Cum ne citim propriile orașe? Am putea, desigur, cumpăra o hartă, ceea ce înseamnă că avem nevoie de competențe de a citi  această hartă. Trebuie să știm să urmărim liniile și simbolurile din hartă și să le transpunem în realitate.
Dacă ai locuit într-un loc suficient timp, vei avea propria hartă în minte.
Putem învăța să citim orașul prin realizarea unui tur al acestuia, un tur ghidat sau o simplă plimbare în propriul nostru oraș.
Un tur al orașului își poate avea începutul în propria zonă locală, chiar în propria stradă pe care locuiești, poți învăța să privești din nou, mult mai evident, lucrurile din viața de zi cu zi.
În timpul unei vacanțe poți alege să analizezi locurile mai puțin cunoscute, poate locuri istorice sau interesante din punct de vedere arhitectural.
Fi sigur că te-ai documentat înainte cu privire la zona ce urmează a fi vizitată; dacă ești începător, alege o zonă pe care o cunoști foarte bine; dacă ești nou în zonă, verifică înainte, pericolele reale sau potențiale și zonele cu distracție, planificate pentru tur. Ia decizii chibzuite, legate de locul pe care dorești să-l explorezi.
Te ajută foarte mult dacă ai o temă sau întrebări specifice, la care să te poți gândi înainte de a  începe, altfel ar putea fi prea greu pentru tine să înțelegi ceva. Încearcă să-ți împarți turul în teme speciale, clădiri istorice, stilul arhitectural al caselor, textura, decorațiunile caselor, funcționalitatea clădirilor, fațadele și detaliile lor, ferestre, culori, acoperișuri, uși, materiale, lemn, piatră, cărămizi, sticlă, metal, forme geometrice, simetrie, repetiție, dimensiune, încadrarea caselor într-un anumit peisaj, amplasamentele caselor în relație unele cu altele.
 Lista poate continua și, prin urmare, te poate ajuta s-o împarți în categorii diferite. Poți analiza, de altfel, locurile mai puțin evidente din oraș, care și-au schimbat funcționalitatea de-a lungul anilor, sau locurile care nu sunt folosite așa cum au fost proiectate.
Dacă ai la dispoziție o perioadă mai mare de timp, poți analiza perioadele de evoluție a orașului. Încearcă să iei un autobuz, tramvai sau metrou, din zona cea mai veche a orașului către zona cea mai nouă. Coboară din autobuz atunci când vezi că mărimea străzii se schimbă, și caută indicii ale zonelor ce fac referire la trecut. Citește diferențele legate de dimensiunea spațială a străzii. Ai putea face, dinainte, o cercetare, deoarece în această privință, toate orașele au poveștile lor proprii de spus.. Acolo pot fi anumite teme regionale, naționale sau internaționale, pe care să le descoperi.
O parte a orașului, cu străzi înguste sau ganguri, ce șerpuiesc împreună cu contururile peisajului, poate reprezenta un indiciu al orașului original, poate din Evul Mediu, sau mai devreme. Acesta ar putea include străzi drepte, înguste, ce împart cartiere obișnuite. Ar putea fi acesta un indiciu al Renașterii sau chiar al unor îndeletniciri cetățenești de odinioară?
Bulevardele largi și drepte, esplanadele și magistralele, ne pot spune că ne aflăm în perioada neo-clasică a anilor 1800. Un bloc-turn de apartamente cu frontoane la acoperișuri, ne oferă indicii cu privire la perioada modernă. Este vorba despre înțelegerea indiciilor istorice, ce te pot ajuta să citești orașul și atmosfera străzii.
Dacă alegi să te abați într-o zonă istorică, o idee bună este aceea de a-ți planifica turul în așa fel încât să te plimbi începând de la casele cele mai vechi, pâna la cele mai noi sau mai recente.Aceasta îți oferă o perspectivă vizuală și istorică a turului. În afară de clădiri, mai sunt multe alte indicii pe care le putem căuta, ce ne pot spune mai multe despre zona noastră.
O pompă de apă sau o fântână, ne pot arăta de unde își luau oamenii apa în timpurile străvechi.
Iluminatul stradal ar putea data dintr-o perioadă străveche. În multe zone moderne, iluminatul stradal poate fi conceput astfel încât să se potrivească cu stilul caselor. Un tur nu trebuie să se desfășoare doar la nivelul străzilor. Încearcă, dacă este posibil, să analizezi clădirile din mai multe perspective: privind din vârful dealului în jos, din interiorul unei clădiri, privind afară sau  deasupra ferestrelor magazinelor.
Un tur tehnic reprezintă un studiu pe cont propriu al unei întregi zone.
Analizați transportul: de la un cal și o caleașcă până la trenurile moderne de călătorie, de la o gondolă, la un ferry-boat rapid de pasageri.
Sub oraș există un alt oraș, un oraș de canale colectoare antice, cu bandă largă de cabluri și sisteme subterane de metrou. Deasupra orașului sunt liniile de tramvai, cabluri de telefoane și sisteme de relee de telefonie mobilă.
Alegeți câteva locuri strategice pe parcursul turului, unde să vă puteți opri și unde veți putea reflecta la informațiile vizuale acumulate.
Un tur poate fi realizat în timp ce mergi la locul de muncă, sau poate fi realizat de-a lungul unei zile întregi sau, dacă te afli în vizită într-un oraș frumos. Ia cu tine binoclu, aparat foto sau cameră video pentru a imortaliza aspectele originale ale excursiei.
Fascinația orașului
Orașele sunt locuri complexe și fascinante ce devin din ce în ce mai importante în  modul nostru de viață. În 50 de ani, 80% din populația lumii, va locui în orașe sau în apropierea acestora. În consecință citirea orașului și înțelegerea orașului devin din ce în ce mai importante, reprezintă o problemă legată de stilul de viață, bucurându-te și participând la viața orașului în totalitate.

Aceata este viziunea suedeză legată de citirea unui oraș.



Bibliografie:
Planuri de orașe din Suedia (2005)- Muzeul de Arhitectură, Stockholm

Niciun comentariu:

Postări populare